Posies – Blood/Candy

28. novembar 2010.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Rykodisc

Godina:

2010

Format:

Album, CD (Deluxe Edition)

Trajanje:

57 minuta / 16 pesama

 
  Jedna od najboljih američkih powerpop grupa devedesetih, Posies, koja je u sledećoj deceniji prestajala i nastavljala sa radom, posle pet godina pauze, objavila je povratnički album Blood/Candy.

Vođe grupe, Jon Auer i Ken Stringfellow, bili su učesnici mnogih dešavanja i gostovanja, a pored solo radova najzapaženiji je njihov zajednički rad sa preostalim članovima legendarne grupe Big Star, Alexom Chilton-om i Jody Stephens-om. Takođe je bio zapažen rad Kena Stringfellowa sa grupom R.E.M.

Spremali su se za novu turneju sa bendom Big Star, međutim neočekivao, vođa grupe Alex Chilton je preminuo. Bauer i Stingfellow su smogli snage da pored ostalih obaveza izdvoje vremena i posle pauze od pet godina snime novi, povratnički album.

Ovaj album je vrlo značajan jer predstavlja oba autora na vrhuncu svoje kreativnosti. Od čuvenog i voljenog albuma Frosting On The Beater (1993.) grupa nije snimila bolji rad. Prošlogodišnja turneja na kojoj su svirali Beater u celosti sigurno je doprinela da Blood/Candy bude izuzetno živahan album.

Prvo, tu su vokalne harmonije po kojima su čuveni. Drugo, tu su izuzetno jake kompozicije, i to u vrlo različitim izdanjima. "So Caroline" i "Enewetak" su klasični The Posies sa zaraznim melodijama i brzom, zaraznom svirkom. Naravno, tu su i "Take Care of Yourself" sa poletnim ritmom i izuzetno dobrim tekstom. Tu je i "Cleopatra Street" sa  pomalo Lovin Spoonful raspoloženjem, pa neočekivana "Plastic Paperbacks" (u kojoj gostuje Hugh Cornwell, bivši lider The Stranglers), neobične "Glitter Prize""Licenses to Hide".
Na to se nadovezuje dramatična "For The Ashes", psihodelična a opet suptilna "Accidental Architecture", i smirenija a savršena "Holiday Hours".

Na deluxe izdanju nalaze se i drugačije, demo verzije četiri kompozicije sa albuma ("Cleopatra Street", "For The Ashes", "The Glitter Prize" i "Licenses To Hide"), uglavnom ogoljenije i otpevane uz pratnju klavira. One samo pokazuju izuzetan kvalitet  kako ovih kompozicija tako i celog albuma.

Bravo za Jon Auer-a i Ken Stringfellow-a!
Ovo je jedan pošten album, izuzetno melodičan, energičan ,sunčan & harmoničan.

Šta više reći - obavezan za slušanje, i to više puta!


slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)

Billie & The Kids
Take One
(Rhythm Bomb Records)

Black Mountain

Wilderness Heart
(Jagjaguwar)

Električna post-YU nebriga

(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)

Neil Young
Le Noise
(Reprise Records)

Band Of Horses
Infinite Arms
(Fat possum)

Devo
Something For Everyone
(Mercury Records)

Arti & Mestieri
First Live In Japan
(MoonJune Records)

Teenage Fanclub
Shadows
(Pema/Merge)

LCD Soundsystem
This Is Happening
(Virgin Records)

Kajkyt
Krst
(Wire Globe r./Chmafu N../God r)

Paul Weller
Wake Up The Nation
(Island)

Roky Erickson
True Love Cast Out All Evil
(Anti)

Johnny Cash
American VI: Ain’t No Grave
(Lost Highway)